גימנסיה הריאלית ראשון לציון

תחרות למוזמנים- זכיה בפרס ראשון

מיקום: ראשון לציון

היקף: 22,000 מ"ר

שלב: הושלם שלב א' - 2015

        בביצוע שלב ב'

מזמין: החברה הכלכלית ראשון לציון


הצג מידע נוסף

הגימנסיה הראלית בראשון לציון בנויה במרכזה של העיר הוותיקה בין הרחובות הורוביץ לעולי הגרדום באותו מגרש עליו הייתה בנויה הגימנסיה משנת הקמתה (1939). המגרש בן 13 דונם חצוי על ידי רחוב האחים סמילצ'נסקי העובר במרכזו ולמעשה חותך את המגרש באמצעו.

לבניין, בן 42 כיתות,  הוסיפה עירית ראשון לציון פרוגרמה עשירה מאד הכוללת כיתות מעבדה, חדרי ספח, אודיטוריום לשרות הקהילה המתאים גם למופעי תיאטרון והרצאות, ספריה קהילתית, חניון ציבורי בן 200 מקומות ועוד.

התכנון האדריכלי היה צריך להתמודד עם קשיים המובנים באתר. הראשון, גודלו של המגרש קטן מאד ביחס לנדרש. השני קיומו של רחוב האחים סמילצ'נסקי במרכז המגרש אשר חייב להישאר פתוח לתנועת הולכי רגל ורכב חרום בכל עת.

הסיטואציה האורבנית של המגרש מאד מעניינת, הוא נמצא בלב אזור מגורים קיים עם נפחי בניה מוגדרים וברורים אשר עובר בימים אלה תוספות בניה שיקום עירוני מהיר על פי תמ"א 38. לאורך המגרש מצויה רצועת שטח ציבורי פתוח, מעין שדרה צרה המלווה את כל אורכה של העיר הוותיקה מצפון לדרום.

עובדות אלה היו למעשה אבני היסוד של הליך התכנון. הפרוגרמה של בית הספר הכוללת את הפונקציות הנוספות עומדת על 22,000 מ"ר, למעלה מפי שתיים מגדלו של בית ספר רגיל בן 42 כיתות אם. עובדה זו יחד עם שטחו המצומצם של המגרש הובילה להצעת תכנון של בית ספר גבוה בן 4-6 קומות אשר "יושב" על הרחובות הקיימים והשדרה הדרומית באופן בו הרקמה העירונית מחוזקת והבניין משתלב בה באופן בו הוא מחזק ומגדיר את דפנות הרחובות.

לבית הספר אין גדרות חיצוניים וקירות המבנה הם גבולות המגרש. הבניין, בדומה לבנייני ציבור חשובים אחרים, ניצב במלוא הדרו על קו הרחוב והכניסה אליו נעשית ישירות מהרחוב (רחוב האחים סמילצ'נסקי). מבואת הכניסה צופה על חצר בית הספר וממנה עולה גרם מדרגות מרכזי של הבניין (מדרגות הנחש) ממבואת הכניסה ועד לקומה האחרונה של הבניין (קומה שישית) מדרגות אלה הם "הרחוב" המרכזי לאורכו מצויות כל המעבדות של בית הספר. בשני קצות "הרחוב" מצויים מבני הכיתות מבנה כיתות ז-ח באגף הצפוני ומבנה כיתות ט-יב באגף הדרומי. קיומו של "הרחוב" המחבר בין שני הגושים ופריסת המעבדות לאורכו מחזקת את דמותו של בית הספר כבית ספר הראלי בחשיבות הגדולה הניתנת לכיתות המעבדות.

בקצה הרחוב , בכיוון צפון, מעל החצר המרכזית נמצאת הספרייה המרכזית של בית הספר אשר מהווה עוגן פיסי ואידיאולוגי באופן בו היא נצפית  מחצר בית הספר וכנקודת הסיום\התחלה של רצף המעבדות.

המבנה עושה שימוש בגגות המבנים ליצירת חצרות ביניים נוחות לשימוש ונגישות מאד. בכך ניתנת האפשרות לתלמידים לצאת, גם בהפסקה קצרה, לחצר קרובה וזמינה.

לצד הבניין החדש שנבנה ישומר המבנה הראשון ששימש את בית הספר הראלי "בניין הפרפר" שתוכנן על ידי אבא אלחנני וישמש כמרכז קהילתי שכונתי.

שלב א' של בית הספר נחנך במרץ 2015 ושלב  ב יחנך בספטמבר 2017ד 

<< חזרה לחינוך